Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Az első olvasópróba

A Légy jó mindhalálig! című musical szimfonikus koncertszínházi ősbemutatójának első olvasópróbáját tartottuk július 1-én a debreceni Kölcsey Központban.

A jó hangulatú próbákat követően a sajtó képviselői jelenlétében először Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a darab producere köszönte meg a fővárosi és debreceni színészeknek, az alkotóknak és az együttműködő szervezetek képviselőinek, hogy munkájukkal, tehetségükkel olyan közös értéket hoznak létre, amely méltó módon gyarapítja Debrecen kulturális életét.Bálint Albin, a produkció rendezője az olvasópróba sokszínűségét, a résztvevők értékteremtő hozzáállását emelte ki, és reményét fejezte ki, hogy a következő hetek alkotófolyamatára is ez lesz a jellemző.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést, amely a városhoz való kötődést, a debreceniséget erősíti nagyon fontosnak tart és külön köszöni, hogy pont a Légy jó mindhalálig új bemutatója lesz, amely ezt az üzenetet majd hirdeti.

Türk László, az Ady Endre Gimnázium igazgatója a diákok példamutató hozzáállását dicsérte, hogy a nyári vakáció helyett inkább az alkotás örömteli és felelősségteljes folyamatát választották.

Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium művészeti vezetője a korábbi feldolgozás szereplőit, alkotóit megnevezve, köszöntve rámutatott, hogy mennyire erős kapocs az Ady Gimnázium, hiszen akár a korábbi, akár a mostani közreműködők közül sokan drámatagozatos növendékként itt végeztek.

lgy_j_mindhallig_csoportkp.jpg
Fotó: Derencsényi István

Kocsák Tibor és Miklós Tibor egyik legnépszerűbb zenés játéka, a Légy jó mindhalálig című musical élő szimfonikus zenekari kísérettel, félszcenírozott változatban, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140 éves évfordulója alkalmából kerül ismét színre Debrecenben. A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon 2019. július 23-án és 24-én bemutatásra kerülő koncertszínházi produkció egy kivételes városi összefogás eredményeként jön létre a Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Lautitia Gyermekkar, az Ady Endre Gimnázium dráma-tagozatos tanulói közreműködésével, melynek keretében egy több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi felnőtté válásának halhatatlan történetét.

Az idén nyáron mindösszesen két előadásban színre kerülő produkció különlegessége, hogy a jól ismert zenés darabot neves helyi és budapesti vendégművészek kitűnő tolmácsolásában, különleges látványvilággal, valamint teljesen élő zenekari hangzással először láthatja és hallhatja majd a debreceni közönség. A Csokonai Színház jól ismert, jeles színművészei mellett a Súgó Csiga-díjas Földes Tamás és Náray Erika, a Junior Prima-díjas Nagy Dániel Viktor, illetve a Jászai-díjas Nagy Anikó és Varga Klári is örömmel mondott igent felkérésünkre. Az előadás gyermek-főszerepeiben két tehetséges gyermekszínész Németh Krisztián Róbert (Csömör) és Szoboszlai Balázs (Debrecen) lép fel.

A koncertszínházi produkció zenei vezetői és karmesteri feladatait Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere (egyben a darab új szimfonikus hangszerelésének elkészítője); az előadás látványtervezői munkáit számos nagy nevű budapesti zenés színházi produkció díszlet- és jelmeztervezője, Kovács Yvette Alida vállalta. A produkció tánckoreográfiáit Jóna Szabolcs koreográfus készíti el, a komplex hangtervezői munkát Ditzmann Tamás, a Madách Színház hangtervezője, animáció- és világítástervezői feladatait pedig Madarász „Madár” János, a a Madách Színház animáció- és világítástervezője vállalta.

A produkciót Bálint Albin rendezi, aki a University of London zenés színháztudomány és menedzsment szakán végzett, Londonban több hasonló zenés nagyprodukció létrejöttében működött közre, és szülővárosába 2014-ben visszatérve e rendezői felkérés mellett idén már ötödik alkalommal állítja össze a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi évadjának programkínálatát.

Az előadás felnőtt szereplői:
Csikos Sándor Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész (Igazgató)
Földes Tamás Súgó Csiga-díjas színművész (Valkay tanár úr)
Rózsa László színművész (Gyéres tanár úr)
Bakos-Kiss Gábor színművész (Sarkadi tanár úr)
Papp István színművész (Báthory tanár úr)
Kiss Gergely Máté színművész (István bácsi, pedellus)
Nagy Anikó Jászai Mari-díjas színművész (Doroghyné)
Varga Klári Jászai Mari-díjas színművész (Viola kisasszony)
Jenes Kitti színművész (Bella kisasszony)
Garay Nagy Tamás Megyei Prima-díjas színművész (Török bácsi)
Náray Erika Súgó Csiga-díjas színművész (Török néni)
Nagy Dániel Viktor Junior Prima-díjas színművész(Török János)
Edelényi Vivien színművész (Török Ilonka)
Ürmössy Imre színművész(Pósalaky úr)
Eperjesi Anikó színművész (Pósalaky úr gazdasszonya)
Dánielfy Gergő A Dal 2018 Felfedezettje (Nagy úr)
Mechle Christian színművész (lisznyai úr)

Alkotók:
Kocsák Tibor, eMeRTon-, Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas zeneszerző, a darab zeneszerzője
Bókai Zoltán, a produkció szimfonikus hangszerelésének készítője, zenei vezetője és karmestere
Jóna Szabolcs, a produkció koreográfusa
Bálint Albin, a produkció rendezője
Bódor Edit, a produkció producere

A produkcióban együttműködő szervezetek képviselői:
Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója
Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia igazgatója, művészeti vezetője
Nemes József, a Lautitia Gyermekkar karnagya
Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója
Türk László, az Ady Endre Gimnázium igazgatója
Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium művészeti vezetője