Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Az idealista lovag próbái

Debrecen – „Szélmalomharc” – talán mindenkinek ez a kifejezés jut elsőként az eszébe, ha Cervantes Don Quijotéjéről hall.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad közönsége a szélmalomharcot a műből készült La Mancha lovagja című musical kapcsán csak az eszmei mondanivaló szintjén érzékelhette július 10-én: a József Attila Színház produkciója minden volt, csak nem felesleges próbálkozás és energiapocséklás. Pedig a színjátszáshoz ideális estét egy komoly probléma majdnem meghiúsította.

Az előadás kezdetekor, váratlanul, a József Attila Színház igazgatója, Nemcsák Károly lépett a közönség elé. A direktor fontosnak tartotta elmondani: a debreceni fellépésük előtt két nappal a női főszerepet, Dulcineát játszó Foki Veronika megbetegedett, így a cívisvárosi meghívásnak majdnem nem tudtak eleget tenni. Ám a társulat nem adta fel: felhívták az egri Gárdonyi Géza Színházban az ugyanezt a szerepet már szintén megformáló Nagy Barbarát, hogy ugorjon be a kolléganője helyett a produkcióba. A színművésznő azonban épp külföldön tartózkodott, s csak a debreceni produkció napján, hétfő délután szállt le a repülőgépe Ferihegyen. Mégis vállalta a beugrást: este már ő képviselte a „búsképű lovag” szerelmét a színpadon, nem is akárhogyan. Mindezt az információt azért kívántam megosztani az olvasókkal, mert ettől a „nüansztól” még inkább megnövekedett a szememben az előadásban szereplő színészek teljesítménye: azt, hogy eddig nem Nagy Barbarával játszották a darabot, gyakorlatilag észre sem lehetett venni. Ami már önmagában profizmusról árulkodik.

Gyürky Katalin színházkritikájának folytatása IDE kattintva olvasható.

cki_70739.jpg