Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Élményrengeteg 2017-ben!

AZ ÉLMÉNYRENGETEG 2017-BEN IS TÍZEZREKNEK OKOZOTT ÖRÖMÖT

Az 1017 fős befogadóképességű, 2014-ben megújult debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad Magyarország egyik vezető szabadtéri színházaként 2017 nyarán ismét egy műfajilag széles spektrumot felölelő nagyszínpadi programsorozatot kínált a régió magyar és külföldi közönsége számára.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 23. évada – mely a 2017. június 10-től szeptember 19-ig tartó időszakot ölelte fel – az összművészetiség jegyében több mint 40 kulturális rendezvénnyel kápráztatta el Debrecen és az észak-alföldi régió közönségét a debreceni Nagyerdő szívében. Az idén is teltházakat vonzó szabadtéri nyári programsorozatban egyaránt helyet kaptak komoly- és könnyűzenei koncertek, kertmozi-vetítések, családi programok, klasszikus és kortárs vígjátékok, kabaré, daljáték, musical, továbbá népi és kortárs táncjátékok is. A színházi évad keretében a debreceni közönség 11 budapesti és vidéki társulat 13 országosan is elismert nagyszínpadi produkcióját 20 előadásban tekinthette meg a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

2017-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi együttműködő partnerei voltak: Budapesti Operettszínház, Csokonai Színház, Játékszín, József Attila Színház, Karinthy Színház, Kecskeméti Katona József Színház, L'art pour l'art Társulat, Madách Színház, Orlai Produkciós Iroda, Szegedi Kortárs Balett, Thália Színház.A vendégszínházak előadásai mellett 2017-ben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok a debreceni Csokonai Színházzal való koprodukciós együttműködésben egy új zenés magyarországi ősbemutatót is műsorára tűzött. A Jantyik Zsolt és Debrecen egyik legnépszerűbb zenekara, a PG Csoport által írt, valamint Petőfi Sándor János vitéze előtt tisztelgő Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játék – az Esztergomi Várszínházban 2016-ban bemutatott koncert-verziót követően – teljes, nagyszínpadra alkalmazott változatban, Fekete Péter rendezésében Magyarországon első ízben a Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2017-es évada keretében volt látható.

Az Ezüstbojtár mellett külön öröm és büszkeség volt számunkra, hogy a 2015-ben teltház előtt bemutatott, Wass Albert regénye nyomán született Tizenhárom almafa című táncjáték-bemutatónk – mely produkció azóta számos hazai és külföldi vendégjáték keretében egyben a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Játékok hírnevét is öregbítette – alkotógárdájával 2017-ben ismét egy vadonatúj táncszínházi bemutatóra vállalkozott. A mintegy 150 főt megmozgató, a helyi néptáncegyüttesek előadásában, illetve élő népi zenekari kísérettel színpadra kerülő Széki tánchistóriák című új nagyszínpadi táncjáték a magyar táncházmozgalom bölcsőjének is tekinthető Szék városához fűződő tánchagyományokat elevenítette meg. A református székiek a Kárpát-medence egyik legarchaikusabb magyar közösségét alkotják, akik történelmük során többször is bizonyságot adtak arról, hogy egy nép hogyan élheti túl a történelmi viharokat. Az Erdély tánctörténeti múltjába is betekintést engedő, illetve a helyi táncosok tehetségét a régió nagyközönsége számára ismét megmutatni képes előadás egyben Szék városa 1717-ben ért tatárdúlásának 300. évfordulója előtt is tisztelgett.

Az idén mindösszesen több mint 28.000 látogatót vonzó Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2017-ben ismét bebizonyította, hogy képes a helyi társadalom legkülönbözőbb rétegeinek sikeres megszólítására, illetve nézői nyáron is nyitottak a tartalmas szórakozást biztosító, magas művészi értéket és műfaji kiválóságot egyaránt hordozó művészeti produkciók befogadására.

Nézőinknek ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket – találkozzunk 2018-ban is az Élményrengetegben!


Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.