Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Felejthetetlen estek a jubiláló Élményrengetegben

2019 nyarán minden korábbinál szélesebb műfaji palettáról válogatott színházi és zenei szuperprodukciókkal örvendeztette meg a debreceni közönséget.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok az „Élményrengeteg”, azaz a debreceni Nagyerdő szívében 2019 nyarán minden korábbinál szélesebb műfaji palettáról válogatott színházi és zenei szuperprodukciókkal örvendeztette meg a debreceni közönséget.

Az építészeti megújulásának ötödik évfordulóját ünneplő Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a színházi programsorozaton belül, húsz estén át – tizenegy vendégtársulat tizennégy produkciójában – több mint 17 000 néző tapsolt az ország kiemelkedő nagyszínházi produkcióinak és művészeinek. Műfaji tekintetben igazi különlegességet jelentett, hogy a klasszikus és kortárs, illetve magyar és külföldi színmű, vígjáték, bohózat, kabaré, balett, zenés játék és musical jól ismert műfajai mellett idén első ízben az opera és a szimfonikus koncertszínház műfajai is sikerrel debütáltak a Nagyerdő fái alatt.

Az idei Nagyerdei Szabadtéri Játékok keretében a Csokonai Színház, a Játékszín, a Kultúrbrigád és Átrium, a L'art pour l'art Társulat, a Madách Színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Thália Színház társulatai mellett új szakmai partnereinkként a Co-Opera, a Győri Balett, a Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Vörösmarty Színház társulatait is teltházas, illetve teltházközeli előadások keretében láttuk vendégül.

A Szabadtéri Játékok 25. évadjának további kuriozitása volt Kocsák Tibor és Miklós Tibor egyik legnépszerűbb zenés játéka, a Légy jó mindhalálig című musical szimfonikus koncertszínházi ősbemutatójának létrehozása is, mely a debreceni Csokonai Színházzal, a Kodály Filharmonikusokkal, a Lautitia Gyermekkarral, illetve a debreceni Ady Endre Gimnáziummal együttműködésben Móricz Zsigmond születésének 140 éves jubileuma, illetve a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpad megnyitásának ötéves évfordulója tiszteletére került színre. A 2019 júliusában két előadás formájában megvalósult, egy százötven fős közreműködői gárdát mozgósító produkció érdekessége volt, hogy egykori és mai, illetve kiemelkedő debreceni és budapesti művészek együtt vállalták a közkedvelt darab újbóli debreceni tolmácsolását. A koncertszínházi produkciót mindkét estén állótapsos ováció fogadta.

cki_4943.jpg

A Nagyerdei Szabadtéri deszkáit jelenlétükkel 2019-ben is az ország legelismertebb művészei tisztelték meg; többek közt: Bánsági Ildikó, Benedek Miklós, Dolák-Saly Róbert, Földes Tamás, Gálvölgyi János, Gubás Gabi, Haja Zsolt, Hernádi Judit, Laár András, Lukács Sándor, Nagy Dániel Viktor, Nagy Sándor, Náray Erika, Pethő Zsolt, Pindroch Csaba, Stohl András, Szabó Győző, Szászi Móni, Szente Vajk, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tóth Enikő, Vásáry André és Vida Péter is.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019. évi színházi programjai az alábbiak voltak:

NEMZETI SZÍNHÁZ – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES | Sarkadi-Fábri-Nádasy-Vincze: KÖRHINTA – színmű egy részben
VÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ | Kander-Ebb-Fosse: CHICAGO – musical két részben
JÁTÉKSZÍN | Jeanie Linders: MENOPAUZA – musical két részben
VÍGSZÍNHÁZ | Molnár Ferenc: JÁTÉK A KASTÉLYBAN – anekdota két részben
THÁLIA SZÍNHÁZ | Francis Veber: LEGYEN FÉRFI, MONSIEUR PIGNON! – vígjáték két részben
MADÁCH SZÍNHÁZ | Ray Cooney – John Chapman: NE MOST, DRÁGÁM! – bohózat két részben
THÁLIA SZÍNHÁZ | Georges Feydeau: BOLHA A FÜLBE – bohózat három felvonásban
GYŐRI BALETT | A SKARLÁT BETŰ – balett két felvonásban
JÁTÉKSZÍN | Peter Quilter: MENNYEI HANG! – vígjáték két részben
L’ART POUR L’ART TÁRSULAT | MINTHA ELVÁGTÁK VOL – kabaré egy részben
KULTÚRBRIGÁD – ÁTRIUM | Herman-Fierstein: AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE – musical két részben
NAGYERDEI SZABADTÉRI JÁTÉKOK – CSOKONAI SZÍNHÁZ | Móricz-Kocsák-Miklós: LÉGY JÓ MINDHALÁLIG!
PANNON VÁRSZÍNHÁZ | Dés-Grecsó-Geszti: A PÁL UTCAI FIÚK – zenés játék két részben
CO-OPERA – CSOKONAI SZÍNHÁZ | Mozart-Da Ponte: FIGARO HÁZASSÁGA – vígopera négy felvonásban, két részben, magyar nyelven

A Szabadtéri színházszerető közönsége kedvében járva idén már másodízben nyílt lehetőség a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi előadásaira kedvezményes árú jegyeket is váltani egy tavaszi elővásárlási időszak keretében. Mind a színházjegyek elővásárlásának minden előzetes várakozást felülmúló igénye, mind pedig a pozitív nézői visszajelzések azt mutatják, hogy Debrecen és az észak-alföldi régió közönsége a Szabadtéri rendkívül sokszínű, sok műfaji hangon szóló programkínálatát minden eddiginél nagyobb érdeklődéssel várta és követte.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019. évi koncertprogramjában olyan formációk szórakoztattak kicsiket és nagyokat, mint a Galiba Gyermekfesztivál ingyenes családi koncertjeinek fellépői – Hahó, Rutkai Bori Banda. Nem csupán a Nagyerdei Szabadtéri Játékok, hanem a Virágkarneváli Hét programjainak részeként is fellépőink között köszönthettük a Bon-Bont és a Debrecen Big Bandet, a The BlackBirds és a Stoned formációt, a Budapest Bár zenekart, Kovács András Péter, valamint a Duna Művészegyüttes táncosait. A zenei produkciók sorában júniusban vendégünk volt a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet és Miklósa Erika is Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orhcestrával. Emellett a Nagyerdei Szabadtéri Színpad impozáns környezetében élvezhették a Debreceni Virágkarneválra látogatók a Karneváli Fieszta fellépő táncosainak műsorait is.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019-es kertmozi-évadában igazi „kultrengetegben” találhatta magát a lelkes mozirajongó. A jazzmozi-sorozat idén is olyan filmekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, amelyek filmzenéit jazz-legendák szerezték.

Nézőinknek ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket – találkozzunk 2020-ban is az Élményrengetegben!

Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.