Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Húsz színházi előadás a Szabadtéri idei programjában

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad 2014-es újranyitása óta az ország egyik kiemelt kulturális helyszíne lett. A hazai szabadtéri színjátszás terén pedig Budapest (Budapesti Nyári Fesztivál) és Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok) mellett Debrecen, illetve a Nagyerdei Szabadtéri Játékok a legjobb hazai szabadtéri előadó-művészeti nagyprodukciók otthonává vált. 

Az 5 éve újonnan megnyitott Nagyerdei Szabadtéri Színpadról, a debreceni szabadtéri színjátszás elindulásának 25. évfordulójáról és az idei évad produkcióiról május 3-án, Debrecenben a Kölcsey Központban sajtótájékoztatót tartottunk. A sajtóeseményen részt vett Papp László Debrecen polgármestere, Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Fesztbaum Béla, Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház művésze, Jenes Kitti, énekes-színművész, a Budapesti Operettszínház művésze, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és Bálint Albin, Kölcsey Ferenc-ösztöndíjas rendező, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programvezetője. 

Dehir - Izgalmas lesz a szezon a Nagyerdei Szabadtéri SzínpadonA sajtóeseményen - többek között - bejelentették, hogy a Nagyerdei Szabadtérin május 29-én bemutatásra kerülő NEMZETI SZÍNHÁZ – MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES | KÖRHINTA – színműjének bemutatója apropóján, az egykori legendás magyar film főszereplője, Törőcsik Mari Kossuth-Nagydíjas színművész egy mézeskalács szívet kap, Debrecen város jelképes ajándékaként.

Az idei nyári színházi programsorozatban a helyi Csokonai Színház mellett tizenegy vendégtársulat tizennégy produkcióját, összesen húsz előadást láthat a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közönsége - mondta el Debrecen polgármestere a rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján.

Papp László az egyik legjobb döntésnek nevezte, hogy 2014-ben felújították a nagyerdei pihenőpark egy részét és a szabadtéri színpadot, ahol tavaly már több mint 34 ezren tapsoltak a bemutatott produkcióknak. 
A szabadtéri színjátszásnak nagy hagyományai vannak Debrecenben - tette hozzá a polgármester, megemlítve, hogy már 1950-ben voltak szabadtéri színielőadások a városban, 25 éve indult újra a szabadtéri színjátszás a városban és öt éve nyitották meg újra az ezer látogató befogadására alkalmas nagyerdei szabadtéri színpadot.
Papp László Debrecen szolgáltató jellegét emelte ki a kultúra területén is, amit véleménye szerint jól jelez, hogy a nagyerdei színházi előadásokat a helyiek mellett egyre többen keresik fel a régióból, illetve a határon túli településekről.

Bódor Edit, a szervező Főnix Kft. ügyvezetője felidézte, hogy negyedszázaddal ezelőtt a régi városháza adott otthont a nyári játékoknak, majd azt a helyszínt kinőve az akkori tanítóképző főiskola udvarán ácsolt színpadon mutatták be a produkciókat a mobil lelátókon ülő közönségnek. Öt éve a Nagyerdő fái alatt csaknem minden előadást teltházzal mutatnak be immár minőségi körülmények között - fűzte hozzá.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója arról beszélt, hogy a környező országokat tekintve Magyarországon van a legtöbb nyári színház: több mint száz helyszínen játszanak rendszeresen az országban. "Nagy dolognak" nevezte, hogy ebben a versenyben öt év alatt a Nagyerdei Szabadtéri Játékoknak "műsorpolitikával, érett gondolatokkal, a színpad adottságaival" előkelő helyet kivívnia magának. Vidnyánszky Attila megtiszteltetésnek nevezte, hogy ők nyithatják meg az idei programsorozatot május 29-én a Körhinta című színművel a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. "Az előadás hazajön, a történet itt született, részben innen indult el a siker útján" - utalt a Kossuth-díjas rendező a történet eredeti helyszínére, a Debrecen melletti egykori tanyavilágra.

Jenes Kitti, a Budapesti Operettszínház ifjú tehetsége elmondta, nagyon örül, hogy a Légy jó mindhalálig szimfonikus koncertszínházi bemutatón ő játszhatja Bella szerepét, és hogy ezáltal visszatérhet Debrecenbe, ahol középiskolás éveit töltötte az Ady Endre Gimnáziumban.

Fesztbaum Béla június 12-én a Vígszínházzal Debrecenbe érkezik, ennek aprópóján volt vendégünk a sajtótájékoztatón. Elmondta, a Játék a kastélyban című darabot tíz éve játszák nagy sikerrel Budapesten, így külön nagy öröm számukra, hogy végre a debreceni közönség előtt is bemutathatják a darabot.

Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója kiemelte, hogy a szabadtéri játékokon most először mutatnak be operát: a Figaró házasságát a helyi társulat és a Co-Opera előadásában augusztus 12-én láthatja a közönség.

Fotóriporter: Miskolczi János