Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Jól haladnak a Légy jó mindhalálig próbáival

A musical élő szimfonikus zenekari kísérettel a debreceni Csokonai Színház és a Nagyerdei Szabadtéri Játékok közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül színre - az 1991-es debreceni ősbemutató, illetve a 2013-as felújítás után - ismét a cívis városban.

Május 24-én pénteken, az iskolatörténeti kiállítás korhű atmoszférájában tartott sajtótájékoztatón először Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere, a produkció zenei vezetője, Varga Klári, a Csokonai Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze és Jóna Szabolcs, a produkció koreográfusa árult el kulisszatitkokat a Légy jó mindhalálig készülő koncertszínházi produkcióról. 
Azt is megtudhattuk, hogy az előadás gyermek-főszerepeit megformáló gyermekszínészek, Németh Krisztián Róbert a Pest megyei Csömörről érkezett és 11 évesen többek között a Madách Színház produkciójában szerepel, Szoboszlai Balázs pedig az Árpád Vezér Általános Iskola tehetsége. 
A Kölcsey-ösztöndíjas rendező, Bálint Albin elmondta, hogy hatodik hete folyamatosan próbálnak a szereplőkkel és az alkotókkal közösen. Kiemelte, hogy mennyire izgalmas és inspiráló ez a munkafolyamat. A nagyszabású produkció egy kivételes városi összefogás eredményeként jön létre a Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Lautitia Gyermekkar, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos tanulói és tehetséges fiatal táncosok közreműködésével, melynek keretében egy több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi felnőtté válásának halhatatlan történetét.

A színpadi kép különleges látványvilágot kínál majd: a Kodály Filharmonikusok a színpad közepén lesznek, a szereplők emeletes, eltolt színpadon játszanak, miközben ott lesz a színen a Lautitia Gyermekkar is. A debreceni Ady Endre gimnázium drámatagozatos tanulói és tehetséges fiatal táncművészek közreműködésével több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi történetét - ismertette a részleteket Jóna Szabolcs koreográfus.

Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere, a produkció új szimfonikus hangszerelésének elkészítője azt mondta, még nem vett részt olyan produkcióban, ahol ennyi gyerek lép fel szabadtéri színpadon.

Bálint Albin
rendező kísérletnek nevezte a debreceni bemutatót, szerinte ugyanis "a koncertszínház Magyarországon még nem bevett irány". Különleges élményt ígér, hogy miközben zajlik a cselekmény, a színpadon végig jelen van egy harminc tagú zenekar és egy énekkar is - jegyezte meg a rendező.

Két előadást terveznek július 23-án és 24-én a Nagyerdőben, de már több helyről is van érdeklődés a produkció iránt - mondta az MTI érdeklődésére.

A képeket Derencsényi István készítette.