Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Libbenő szoknyák és kecses mozdulatok

Igazán különleges élményben lehetett részük azoknak, akik jegyet váltottak a Nagyerdei Szabadtéri Játékok augusztus 24-i eseményére, ugyanis az ország másik végéből érkezett előadók tárták a nézők elé Anna Karenina tragikus történetét.

Az idén 40 éves Győri Balett táncosai és a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei kápráztatták el a közönséget.

czr_5511.jpg

Tolsztoj 1872-ben szemtanúja volt, amikor egy fiatal nő féltékenységi rohamában egy tehervonat elé vetette magát. Az írót a halott, összeroncsolt nő látványa sokáig nyomasztotta. Tizenegyszer dolgozta át a művét, mire megszületett a végső változat, mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad kitűnő miliőt teremtett az előadásnak, a lassan lenyugvó nap, az elsötétedő ég és az erdő nem szűnő hangjai csak még különlegesebb hangulatot kölcsönöztek az előadásnak.

A táncosok hol kecses és lágy, hol pedig hirtelen vad és kemény mozdulatokkal festették a nézők elé Tolsztoj egyik leghíresebb női hősének történetét, ahogy az egyre sötétebb fordulatokat vesz. Minden mozdulat egy mélyreható érzelmet közvetített, így az is könnyen átérezhette, mi történik a színpadon, aki nem annyira járatos a balettelőadások világában.

...

Aki jelen volt ezen az estén a Nagyerdei Szabadtéri Színpad nézőterén, átélhette Anna személyes tragédiáit, amelyek a végzettel, a megvetően dübörgő és vad mozdulatokkal mutogató társadalommal együtt sodorták az asszonyt a vonat elé, amelynek motívuma átszőtte az előadást. A nézők folyamatosan érezhették, ahogy közeledik az a bizonyos szerelvény, amely beteljesíti majd Anna sorsát.

Ez a különleges, összetett előadás olyan élményt jelenthetett, amelyre sokáig emlékezhetünk majd.
Petró Enikő, dehir.hu
A dehir.hu teljes kritikája a hírportálon olvasható!

czr_5364.jpg

A képeket Czinege Róbert készítette.


Alkotók:

Szereplők:  
Anna Karenina - Marjai Lili Anna
Végzet - Luigi Iannone, Luka Dimić
Alekszej Vronszkij gróf, Anna szeretője - Jekli Zoltán
Alekszej Alekszandrovics Karenin, Anna férje - Artem Pozdeev
Szerjozsa, Anna és Karenin fia - Molnár Gergely Örs
Vronszkaja grófné, Vronszkij anyja - Cserpák Szabina
Konsztantyin Dmitrics Levin - Golubkovics Gergő
Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő, Kitty - Guti Gerda
Vronszkij lova - Daichi Uematsu
Több szerepben: Alexey Dolbilov, Daichi Uematsu, Engelbrecht Patrik, Gémesi Máté, Horváth Kada, Horváth Krisztián, Luka Dimić, Sebestyén Bálint, Téglás Bánk, Thales Henrique, Szentiványi Richard, Gyurmánczi Diána, Herkovics Eszter Adria, Tetiana Baranovska, Szalai Judit, Tatiana Shipilova, Tüű Barbara, Joó Lea Napsugár, Hergenrőder Jázmin, Kozári Zelma, Nyári Virág, Polgár Luca

Közreműködtek a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balettnövendékei 

Asszisztens: Jónás Zsuzsa
Zene: Max Richter montázs
Fény: Stadler Ferenc
Jelmez: Velich Rita
Díszlet: Bozóki Mara
Dramaturg: Csepi Alexandra

Koreográfus: Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas