Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Nézőcsúccsal zártuk idei évadunkat!

Az „Élményrengeteg” idén is az ország legínycsiklandóbb színházi produkcióival, legkeresettebb sztárszínészeivel és zenészeivel, valamint a világ legkultikusabb filmjeivel örvendeztette meg a debreceni nagyérdeműt.Az észak-alföldi régió nyári programkínálatának egyik legnépszerűbb rendezvénysorozata, a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018-as, 24. évada a szervezők minden korábbi elvárását felülmúlta: a programsorozat több mint 34 000 nézővel a debreceni szabadtéri színház történetének eddigi legmagasabb nézőszámát produkálta. Az előadások majdnem mindegyike teltházas volt és sok előadásra már hónapokkal korábban elkeltek a jegyek. Voltak nézők, akik Budapestről vagy Dunántúlról kifejezetten egy-egy előadás kedvéért érkeztek Debrecenbe.

cki_4276.jpg
Jó hangulatban teltek a szabadtéri estek. Fotó: C. Kiss Ilona

A közel egyéves előkészítő munka eredményeként a Szabadtéri idei színházi programsorozatában 11 vendégtársulat 14 produkciójában – a Szabadtéri Játékok saját bemutatójával, az #EastSideStory-val együtt – mindösszesen 21 nagyszínpadi előadás volt látható. A Szabadtéri színházrajongói a Nagyerdő fái alatt egész nyáron át a klasszikus és kortárs vígjátékok és bohózatok mellett a kabaré, krimi, bűnügyi komédia, jazzoperett, musical és táncjáték műfajainak országosan is legrangosabb produkcióit élvezhették.

A közönség 2018-ban a Budapesti Operettszínház, a Centrál Színház, az ExperiDance Production, a Játékszín, a L'art pour l'art Társulat, a Madách Színház, a Manna Produkció és Orlai Produkciós Iroda, valamint a Thália Színház produkcióinak tapsolhatott, emellett a Szabadtérin felejthetetlen estékkel debütált a budapesti Átrium, valamint a Pécsi Balett is.

cki_9054.jpg
Az Átrium 2018-ban debütált Egy, kettő, három című darabjával a Szabadtérin. Fotó: C. Kiss Ilona

A Szabadtéri Játékok önálló, egész estés produkcióként idén egy különlegesen látványos, a hiphop és egyéb utcatáncműfajok lenyűgöző világába kalauzoló táncszínházi előadást mutatott be Debrecen és az ország legkiemelkedőbb utcatáncosaival. A helyi tánc- és mozgásműhelyek közel 100 közreműködőjét közös erőként mozgósító #EastSideStory Mika Péter Európa- és világbajnok hiphoptáncos koreográfiájával és rendezésében napjaink leglendületesebb kortárs táncműfajainak páratlan gazdagságával és sokszínűségével varázsolta el nézőit.

cki_4843.jpg
A Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját bemutatója idén az #EastSideStory volt. Fotó: C. Kiss Ilona

A Nagyerdei Szabadtéri deszkáit jelenlétükkel 2018-ban is az ország legnevesebb művészei tisztelték meg, többek közt: Alföldi Róbert, Balsai Móni, Baronits Gábor, Csányi Sándor, Csonka András, Dolhai Attila, Fodor Annamária, Gryllus Dorka, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kovács Patrícia, Nagy Sándor, Papadimitriu Athina, Schell Judit, Schmied Zoltán, Stohl András, Szabó Győző, Szabó P. Szilveszter, Szerednyey Béla, Szervét Tibor, Szulák Andrea, Tóth Enikő és Vida Péter.

A Szabadtéri színházszerető közönsége kedvében járva idén először nyílt lehetőség a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi előadásaira kedvezményes árú jegyeket is váltani egy tavaszi elővásárlási időszak keretében. Utóbbi akció idén a korábbi szabadtéri színházbérleteket váltotta fel, mellyel a Szabadtéri nézői számára a kedvezmény immár nem csupán több színházjegy egyszerre való vásárlása esetén, hanem már egyetlen színházjegy megváltása esetén is érvényesíthetővé vált.
Mind a színházjegyek idei elővásárlásának minden előzetes várakozást felülmúló igénye, mind pedig a pozitív nézői visszajelzések azt mutatják, hogy Debrecen és az észak-alföldi régió közönsége a Szabadtéri rendkívül sokszínű, sok műfaji hangon szóló programkínálatát – a korábbi évadokhoz képest rekordmennyiségű teltházas előadás tükrében – minden eddiginél nagyobb érdeklődéssel várta és követte.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018. évi koncertprogramjában olyan formációk szórakoztattak kicsiket és nagyokat, mint a Galiba Gyermekfesztivál ingyenes családi koncertjeinek fellépői – Méhek, Eszter-lánc mesezenekar, Hahó, Rutkai Bori Banda. Nem csupán a Nagyerdei Szabadtéri Játékok, hanem a Virágkarneváli Hét programjainak részeként is fellépőink között köszönthettük a Deák Bill Blues Bandet, Tátrai Tibor gitáros legendával, Aranyosi Péter stand-up művészt, a Budapest Bár zenekart Behumi Dóri, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián szólistákkal, a Talamba és Hot Jazz Band zenekarokat, valamint a Kodály Filharmonikusok muzsikusait. A zenei produkciók sorában a XX. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál keretében két estén hat ország nyolc katonazenekarának előadásait élvezhette a közönség, emellett új kezdeményezésként helyi kötődésű, tehetséges, fiatal formációk – Ruby Harlem, Buka Péter, Dánielfy Gergő és az Utazók – is színpadra álltak az Álomutazók koncertjén. Emellett a Nagyerdei Szabadtéri Színpad impozáns környezetében élvezhették a Debreceni Virágkarneválra látogatók a Karneváli Fieszta fellépő táncosainak műsorait is.

cki_4199.jpg
A 70 éves Deák Bill Gyula is vendégünk volt. Fotó: C. Kiss Ilona

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018-as kertmozi-évadában igazi „kultrengetegben” találhatta magát a lelkes mozirajongó. A jazzmozi-sorozat idén olyan filmekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, amelyek filmzenéit olyan jazz-legendák szerezték a teljesség igénye nélkül, mint például Herbie Hancock vagy Quincy Jones.

cki_9198.jpg
A Szabadtéri kertmozi-sorozata egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fotó: C. Kiss Ilona

Nézőinknek ezúton is köszönjük megtisztelő figyelmüket – találkozzunk 2019-ben is az Élményrengetegben!

Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.