Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Színházi kisokos

Színházi kisokosunkban egy-egy rövid leírásban megismerhetik az idei évadban Debrecenbe érkező színházakat, valamint azok előadásainak időpontjait és darabjait.


vrsmarty.jpgVÖRÖSMARTY SZÍNHÁZ
A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. 1874-ben alapították, főépülete az ország egyik első professzionális kőszínháza. Színpadán a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel történetének több mint száznegyven esztendejében. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat ezen a helyen, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét. Épülete Székesfehérvár Fő utcájának egyik jelentős műemléke. Igazgatója 2012 óta Szikora János rendező, színész.
A színház Debrecenbe érkezik: június 2. CHICAGO

jatekszin.jpgJÁTÉKSZÍN
A Játékszín a budapesti színházak egyike, amely a VI. kerületben a Teréz körúton található. 1978-as alapításakor Magyarország első befogadó színháza volt, amely később produkciós színházi tevékenységet is folytatott. A saját társulattal nem rendelkező, de saját produkciókat létrehozó teátrum 2012 óta magánszínházként működik. Játszóhelyisége nyitása, 1899 óta mindig színháznak adott helyet. A Játékszín mára Budapest egyik legnépszerűbb szórakoztató színházává vált; műsorpalettáján nagyrészt népszerű filmadaptációk, klasszikus komédiák és könnyed, zenés produkciók szerepelnek.
A színház Debrecenbe érkezik: június 5. MENOPAUZA

vigszinhaz.jpgVÍGSZÍNHÁZ
A Vígszínház a legnagyobb múltú, legnépszerűbb budapesti színházak egyike. Három játszóhelye (a nagyszínpad, a Házi Színpad nevű stúdió és kamarája, a Pesti Színház) összesen több mint 1700 ülőhellyel rendelkezik. A színház a modern magyar polgári dráma bölcsőjeként is ismert, híres szerzői voltak, mint Heltai Jenő, Bródy Sándor, Szomory Dezső, Lengyel Menyhért, Szép Ernő, Hunyady Sándor, Herczeg Ferenc. A 21. században világszerte jellemző, hogy a nagyobb nézőterű színházak többsége elvesztette közönségének jó részét. A Vígszínház premierjei e tendencia ellenére sikeresek, előadásai szépszámú közönség előtt zajlanak. A színház Budapesten, a Szent István körút Újlipótváros felőli oldalán található.
A színház Debrecenbe érkezik: június 12. JÁTÉK A KASTÉLYBAN

thalia.jpgTHÁLIA SZÍNHÁZ
A Thália Színház Budapest színtársulatainak egyike, amely 1995 óta a VI. kerületi Nagymező utca 22–24. szám alatti, Wabitsch Lujza által tervezett épületben játszik. A bérház alsó traktusában 1913-ban nyitott meg a Jardin d'Hiver nevű lokál, melyet később Télikertre magyarítottak. 1920-ban a Radius Filmipari Rt. bérelte ki és mozivá alakították. Előbb Renaissance Filmszínház néven, majd a második világháborúig hol színházként, hol moziként Radius néven működött. 1945–1949 között a Vígszínház társulata vette birtokba, majd ezt követően 1971-ig néhány évenként váltották egymást az intézmények. A bérpalotában 1967-től működött politikai kabarét játszó Mikroszkóp Színpad 2012-ben egyesült a jelenlegi nevét 1995 óta viselő, népszerű prózai és zenés előadásokat egyaránt műsorra tűző Thália Színházzal.
A színház Debrecenbe érkezik: június 16. és 17.LEGYEN FÉRFI, MONSIEURPIGNON! ; június 23. és 24. BOLHA A FÜLBE

madach.jpgMADÁCH SZÍNHÁZ
A 20. században több olyan színházi vállalkozás is létrejött Budapesten, amely Madách Imre nevét viselte. Napjaink Madách Színháza a második világháború után szerveződött újjá, és 1961-ben költözött mai helyére a VII. kerület, Erzsébet körút 29-33. szám alá. A színház 1989-ben Kerényi Imre igazgató-főrendező irányításával modern játékstílussal, nagyszabású musicalek bemutatásával újult meg. 2004 februárjától Szirtes Tamás rendező került a Madách Színház ügyvezető igazgatói székébe, aki művészi koncepcióját tekintve folytatta a Macskák 1983-as bemutatójával elkezdődött folyamatot, és a színház repertoárján immár a színpadi próza jeles művei mellett a világ musical irodalmának legsikeresebb, legszínvonalasabb alkotásai is helyet kapnak.
A színház Debrecenbe érkezik: június 19. és 20. NE MOST, DRÁGÁM!

gyoribalett.jpgGYŐRI BALETT
A magyar táncművészeti életben, a magyar tánc történetében és Győr város kultúrtörténetében egyaránt mérföldkőnek számított, amikor 1979-ben a Magyar Állami Balettintézet végzős osztálya úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott a Maurice Bejárt világhírű együttesének. Győrbe jött, s az együttes vezetője lett. A társulat – melynek a győri színház 1978-ban felavatott új épülete adott helyet – első évtizedét Markó Iván szellemisége határozta meg. Koreográfiái – melyek abban az időben a teljes repertoárt alkották – az emberiség nagy kérdéseit vetették fel, erőteljes érzelmi, indulati töltéssel, s a látványszínház gazdag eszköztárának bevetésével. 1991-ben – Markó Iván váratlan távozása után – repertoárjuk az egyik alapító tag, a Liszt Ferenc-díjas Kiss János vezetésével épült újjá. A Győri Balett magas művészeti szinten megvalósított produkciói mellett iskolát is működtet: a balettképzés már az óvodában elkezdődik, s felvételivel kerülhetnek a Tánctagozatos Általános Iskolába. Sikeres felvételi vizsga után a Győri Balett Tánc és Vizuális Művészeti Középiskolában folytathatják a tanulmányaikat, majd a sikeres érettségi után a balettmester tanári szakot szintén Győrben, a Magyar Táncművészeti Főiskola kihelyezett tagozatán végezhetik el a hallgatók.
A színház Debrecenbe érkezik: július 3. A SKARLÁT BETŰ

lar.pngL’ART POUR L’ART TÁRSULAT
Az abszurd humort játszó L'art pour l'art Társulat 1986-ban alakult, akkor még Laár pour Laár Társulat néven. Egyedülálló produkciójukkal új színt hoztak a hazai humor és színjátszás palettájára. Alkotóműhelyükben sok eredeti ötlet, poén-felfedezés született, amelyek országunk kulturális hétköznapjaiban, a gondolkodni, és a nyelvvel játszani szeretők körében kisebbfajta művészi forradalmat indukáltak. A L'art pour l'art-lemezek aranylemezek lettek, televíziós műsoraik bekerültek a legnézettebb műsorok közé. A Társulat sikerei ma is töretlenek. 1994-től állandó törzshelyük a Budapest Bábszínház, de vidéki színházakban is rendszeresen fellépnek. Színházi estjeiken, televíziós műsoraikban kizárólag csak saját írásaikat adják elő. Ilyen értelemben a L'art pour l'art Társulat a színtiszta magyar abszurd humort játszó színház egyetlen képviselője.
A színház Debrecenbe érkezik: július 11. MINTHA ELVÁGTÁK VOL

atrium.jpgÁTRIUM
Lakóépület és mozi, az Atrium házépítő szövetkezet számára épült Bauhaus stílusban, 1935-36-ban, Kozma Lajos (1884–1948) tervei alapján. A ház alsó két szintjét foglalta el az 1935. november 26-án megnyitott mozi, beépítve a telek udvarát is. Már az akusztikát is úgy alakították ki, hogy az a legmegfelelőbb legyen a hangosfilmek játszásához. A filmszínház a második világháborút követően a Partizánszövetség, majd a Magyar Filmipari Részvénytársaság (MAFIRT) kezelésébe került. Rövid ideig Teherán néven mulató üzemelt az előcsarnokban, a mozi a helyreállítást követően 1947 elején nyílt meg újra, már Május 1. mozi néven. Ez a név 1990-ig maradt meg, utána átnevezték újra Átrium mozira. 2001 februárjában, a 32. Filmszemlét követően – 65 év szolgálat után – bezárták, A helyiség Átrium Film-Színház név alatt 2012. november 26-án nyitott meg ismét. A többfunkciós, összművészeti kulturális intézményt 2017 augusztusától a THEA Theatre Entertainment & Art Nonprofit Kft. működteti Átrium néven. A színházi produkciók mellett kortárstánc-előadások, komoly- és könnyűzene, filmvetítések, könyvbemutatók, gyerekműsorok is helyet kapnak a programok között. Az Átrium színházi profilja szórakoztató, de emellett célja a társadalmi problémákra, a bennünket körülvevő világra érzékeny, problémafelvető előadások bemutatása is. A galéria kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként működik. A külföldi, illetve idegen nyelvet tanuló/beszélő látogatók angol nyelvű előadásokkal is találkozhatnak.
A színház Debrecenbe érkezik: július 13. és 14. AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE

pannon.jpgPANNON VÁRSZÍNHÁZ
A Veszprémi Petőfi Színház mellett Pannon Várszínház néven 2005-ben egy második – elsősorban kortárs darabokat előadó – színház jött létre a királynék városában. Kezdetben kisebb méretű előadásokat tartottak, melynek helyszínéül a Csermák Antal Zeneiskola szolgált. Az egyre növekvő érdeklődés következtében a színház ma már a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, Veszprém kulturális agorájának rezidens társulata, ahol egy időben több száz érdeklődő tekintheti meg előadásaikat. 2012. augusztus 17-től a színház kéttagozatú színházként működik, prózai és tánctagozattal. Zenés előadásaikban külön hangsúllyal szerepelnek magyar szerzők színpadi művei.
A színház Debrecenbe érkezik: július 29. A PÁL UTCAI FIÚK

CO-OPERA
A Co-Opera legfontosabb feladata, hogy hazai vidéki operatársulatok együttműködésében operaelőadások szülessenek. Az alkotók és a közreműködő művészek a színházak közös döntése alapján kerülnek kiválasztásra, akárcsak a konkrét opera. Az együttműködő színházak megosztják a költségeket, akárcsak az évadon belüli játszási periódusokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a premiert követően utazik a produkció, városról városra, színházról színházra. Az egyszerre gazdasági, művészeti és logisztikai jellegű együttműködés az alapvető lényege a Co-Opera projektnek. Az operavilágot is érintő állandó megszorítások, költségcsökkentési elvárások mellett a Co-Opera elkötelezett az alkotó műhelymunka mellett, és a rövid próbaidőszakok helyett az igazi, érdemi felkészülést tartja a minőségi előadások zálogának.
A színház Debrecenbe érkezik: augusztus 12. FIGARO HÁZASSÁGA