Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Színpompás nyarat ígér a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei évada!

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad 2014-es újranyitása óta az ország egyik kiemelt kulturális helyszíne lett.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad 2014-es újranyitása óta az ország egyik kiemelt kulturális helyszíne lett. A hazai szabadtéri színjátszás terén pedig Budapest (Budapesti Nyári Fesztivál) és Szeged (Szegedi Szabadtéri Játékok) mellett Debrecen, illetve a Nagyerdei Szabadtéri Játékok a legjobb hazai szabadtéri előadó-művészeti nagyprodukciók otthonává vált. A 24. évad célkitűzéseiről, előadásairól május 17-én Debrecenben, a Kölcsey Központban sajtótájékoztatót tartottunk.

Az ország egyik legnagyobb szabadtérijén igyekszünk folyamatosan emelni a tétet és egy minél szélesebb közönségréteget a szabadba csalogatni - hangsúlyozta Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azon a sajtótájékoztatón, amelyet május 17-én tartottak a Kölcsey Központban.
Az idei évad programjait beharangozó eseményen több sztárszínész és a Budapesti Operettszínház főigazgatója is személyesen részt vett.

Minden műfajból a legszínvonalasabb és a Szabadtérihez leginkább illő, aktuálisan futó produkciókat hívtuk meg Debrecenbe - jelentette be Komolay Szabolcs. Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a 24. színházi évadban - amely 2018. június 12-től egészen szeptember 8-ig tart - az ország legjobb színházi produkcióival és legkeresettebb sztárszínészeivel túl kívánják szárnyalni a tavalyi, kevéssel több mint 800 fős átlag nézőszámot az 1017 férőhelyes teátrumban.

Az idei színházi programsorozatban 11 vendégtársulat 14 produkciójában – továbbá a Főnix Rendezvényszervező saját bemutatójával együtt – idén mindösszesen 21 színházi előadás lesz látható a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.

Az előadások 13 millió forintos pályázati támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól. Lőrinczy György, az NKA alelnöke szerint Debrecen kulturális élete fantasztikusan fejlődött az utóbbi években és ennek egyik kiemelkedő szereplője a Főnix Rendezvényszervező által koordinált Nagyerdei Szabadtéri Játékok. A kulturális szakember hozzátette, hogy az NKA szigorúan szakmai kritériumok mentén hozza meg döntéseit, de a pályázatok célkitűzéseinél fontos szempont, hogy a főváros mellett még több vidéki kulturális program, fesztivál jusson pályázati lehetőséghez.

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok a Budapesti Operettszínházzal több éves együttműködése kapcsán - már főigazgatói minőségében - Lőrinczy György elmondta, hogy A csárdáskirálynő nagy sikerű debreceni bemutatkozása után ismét egy újabb, több mint 100 közreműködőt megmozgató zenés nagyprodukció, A chicagói hercegnő érkezik a cívisvárosba. Kálmán Imre halálának 65. évfordulóján, illetve Debrecenben a legjobb koreográfia POSZT-díját (koreográfus: Bodor Johanna) is elnyert egész estés jazzoperettet mindenkinek a figyelmébe ajánlotta: "jöjjön el az is, aki operettrajongó és az is, aki nem kedveli a műfajt, mert most garantáltan megszereti." Szintén a Budapesti Operettszínház a Duda Éva Társulattal való koprodukciójában egy új magyar musical, a Frida is szerepel a nyári kínálatban. A 2023 Európa Kulturális Fővárosa címért folyó pályázat kapcsán pedig - magánemberként - "hajrá Debrecen!" felkiáltással fejezte ki szimpátiáját a város mellett.

Nagy Sándor színművész, aki a megújult Szabadtérin eddig a legtöbb előadásban játszott, kiemelte, hogy az évad nyitányaként egy újabb látványos, Szente Vajk-rendezte Madách-nagyprodukciót láthat majd a közönség. A krimi műfaja koronázatlan királynőjének, Agatha Christie klasszikus műve alapján a Váratlan vendég című előadásban lép fel a közkedvelt színművész.

Vida Péter a Thália Színház színművésze Oscar Wilde világhírű komédiáját, a Premierajándék című bohózatot illetve a Csoda korban élünk című bohózatot ajánlotta a színházszerető közönség figyelmébe. Mindkét előadást júliusban láthatják majd a könnyedebb szórakozás kedvelői.

2018. szeptember 8-án a Nagyerdei Szabadtéri Játékok saját bemutatója kerül színpadra, #EastSideStory címmel egy utca-tánc-játék. Mika Péter, Európa- és világbajnok hiphoptáncművész, az Eastsiders Hip Hop Tánctársulat rendező-koreográfusa elmondta, hogy óriási lehetőség az ún. urbánus műfajnak, hogy színpadi környezetben hozhatják minél közelebb a táncot a debreceni közönséghez és óriási lelkesedéssel készülnek a kihívásra.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője megköszönte, hogy a főváros több jelentős kulturális szereplője is fontosnak tartotta, hogy személyesen részt vegyen az évadnyitó sajtótájékoztatón. A kulturális szakember szerint ez is jól mutatja, hogy folyamatosan fejlődik a Nagyerdei Szabadtéri Játékok, amely mind a szakma, mind a közönség fokozott érdeklődésében megnyilvánul. Tavaly június 22-én vették meg a tízezredik jegyet, idén viszont már május 16-án sikerült elérni ezt a számot. Vida Marianna ebből az alkalomból személyesen vette át a Főnix Rendezvényszervező által felajánlott újabb jegyeket.