Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Jegyár: 2020 Ft, 1920 Ft
Helyre szóló jegyek.
Időpont: 2020. augusztus 20., csütörtök (18:00)
(Esőhelyszín: Kölcsey Központ)
Az előadás hossza (szünet nélkül): kb. 90 perc
Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő.
Kapunyitás: 17:30

Nagyerdei Szabadtéri Játékok | EGYÜTT 100

ünnepi tánc-pannó egy részben a trianoni békeszerződés 100. évfordulójának alkalmából

ŐSBEMUTATÓ!

A történelmi Magyarország tájegységeinek elfeledett folklórkincsei a Nagyerdő szívében a 70 éves Debreceni Népi Együttes és a 30 éves Főnix Táncegyüttes lélekemelő közös táncszínházi produkciójában kelnek új életre!

A Nagyerdei Szabadtéri Játékok eddigi legnagyobb létszámú táncprodukciójában Magyarország és a tőle kereken 100 éve elszakított történelmi térségeinek kulturális és lélekbeli egyesítésére tesz közös kísérletet Debrecen két vezető népi együttese.

A fennállásuknak együtt épp kereken 100 éves évfordulóját is ünneplő Debreceni Népi Együttes és Főnix Táncegyüttes egy lélegzetelállító háromdimenziós falifestmény formájában, továbbá mintegy kétszáz tehetséges fiatal táncos közreműködésével nézőit egy valódi időutazásra invitálja, melyben a 19. és 20. század fordulójának apáról fiúra szálló háborús anekdotái, korabeli versei, irodalmi töredékei és egykori katonanótái a honi és határon túli térségek autentikus néptáncainak és gyermekjáték-hagyományainak színes forgatagában elevenednek meg.

E látványos, kárpát-medencei viseletekben gazdag „folklórpassióval” mi, mai nézők egy közös belső zarándokútra indulhatunk egy letűnt kor nyomában, mely kulturális értékeinek megőrzése és generációkról generációkra való áthagyományozása nem csak örömteli feladatunk, hanem felszabadító közösségi élményünk is kell maradjon.

A produkció Székelyfonó-részletével lélekben a Kodály-művel épp 70 éve megnyitott debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad avatóünnepségének egykori pillanatait is megidézzük.

fds.jpg
Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának bemutatója a Debreceni Népi Együttes közreműködésével a régi Nagyerdei Szabadtéri Színpadon (1950)

cki_4151.jpg
A megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpad ma

Közreműködnek: Bakota Zalán, Bistey Attila, a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Táncegyüttes, a Bürkös zenekar és a Rimóci FúvószenekarRendező-koreográfusok: Törökné Csécs Lenke, Csokonai-díjas és Hercz Vilmos, Népművészet Ifjú Mestere-díjas


Az előadásra vonatkozó esőszabályzatot itt tekintheti meg.

Kérjük Önöket, hogy a megvásárolt belépőjegyeket az előadás végéig minden esetben szíveskedjenek megőrizni!