Nagyerdei Szabadtéri Színpad
hu  eng
Nagyerdei Szabadtéri Színpad
Jegyár: ingyenes belépés
Időpont: 2018. augusztus 15., szerda (17:00)
Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad, Debrecen, Nagyerdő.
Kapunyitás: 16:30

Galiba Gyermekfesztivál | TURBÓ MÉHEK

rajzás Méhes Csaba vezetésével

Már a Méhek megjelenése is figyelemreméltó. A színpadra sárga-fekete csíkos búvárruhában lépnek, szemük előtt teaszűrők hivatottak az összetett szemek illúzióját kelteni, hátukon szárnyak gyanánt 1-1 pár gumimatrac-pumpa, övükre kötve bongók, és csörgők, vállukra erősítve nádsípok, de számos egyéb háztartási eszköz is előkerül egy Méhek megmozduláson. A Sirius-dalban például az egyetlen kísérő hangszer a konyhából jól ismert fémhuzalos tojásszeletelő. Ezt nevezik ők "látványnak", amely produkcióik egyik fontos eleme.

A másik lenne a „hallvány”. A zeneparódiák és infantilis blődlik hosszú sorát vonultatják fel, de vannak mélyen társadalomkritikus dalaik is, melyek igazán könnyfakasztóak. Az persze mellékes körülmény, hogy inkább a röhögéstől csurognak a könnyeink. Énekelnek a Dallas-filmsorozat hazai vetületeiről, a Barbie-őrületről, vagy egy nagyon egyszerű magyar család hétköznapjairól.

Persze a nagyobb együttesek, slágerek is mintául szolgáltak a Méhek-paródiák elkészítéséhez. A Beatles Yellow Submarine-jét is lefordították magyarra, teljesen szöveghűen adják elő, nem törődve azzal, hogy nem stimmelnek a rímek vagy a szótagszám. Ahol a magyar szöveg hosszabb lett ott sietnek, ahol rövidebb, ott belassítanak. A Pink Floyd Careful with that axe Eugene (Óvatosan a baltával Jenő!) pszichedelikus opusza is kap tőlük egy fricskát a Jaj, béla, vigyázz! Az ütvefúró veszélyes szerszám! címet viselő darabban.

A Méhek neoprimitívizmusa kellemesen bájos, kellemesen fárasztó, néha elbűvölő. A srácok arcán (már amennyi látszik a srácok arcából) mindvégig látszik a zene szeretete, vagy annak a dolognak a szeretete, amit csinálnak. Egy biztos két fajta ember létezik; az egyik a Méhek-rajongó, a másik az aki még nem hallotta soha őket.