A szabadtéri színpadról

Hatalmas erdei fenyők és kocsányos tölgyóriások között 1950-ben, a Nagyerdő egyik legszebb részén épült fel Debrecen szabadtéri színpada. Avató ünnepségén, 1950. június 10-én Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékát a szerző jelenlétében, Csenki Imre rendezésében mutatták be, melynek díszletét – egy stilizált székely szőttest és székelykaput ábrázoló színpadképet – Menyhárt József festőművész tervezte.

Az azóta eltelt évtizedekben a Nagyerdei Szabadtéri Színpad szerves részévé vált a debreceniek kulturális életének; generációk sora szórakozott itt egészen az új évezred elejéig. Az ezredfordulóra azonban annyira leromlott a szabadtéri színpad állapota, hogy be kellett zárni. Az itt látott előadások emléke azonban még mindig élénken élt a városlakók szívében, és az idősebb korosztályoké mellett egyre hangsúlyosabban megjelent a közép- és fiatal generáció igénye is a színpad újranyitására.

Debrecen önkormányzata ezért kiemelten kezelte a szabadtéri színpad ügyét, így amikor pályázat útján forrást is sikerült elnyerni hozzá, nem volt kérdés: a parkerdő kétmilliárd forint értékű rekonstrukciója többek közt tartalmazni fogja a szabadtéri színpad korábbi épületének felújítását, bővítését és akadálymentesítését is. Így az eredeti helyén, de megújulva, a kor követelményeinek megfelelve, 2014 nyarán ismét megnyitotta kapuit az észak-alföldi régió legnagyobb szabadtéri színháza, az 1017 fős befogadóképességű Nagyerdei Szabadtéri Színpad. Szintén programok megrendezésére ad lehetőséget a közvetlenül a Színpad főbejárata előtt létesült, a Békás-tó partján fekvő 500 férőhelyes Rendezvénytér is. A Nagyerdei Szabadtéri Színpad – melyet újranyitásától a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., 2022-től pedig a Csokonai Színház programoz és üzemeltet – e komplex fejlesztésnek köszönhetően kapta meg ismét a lehetőséget eredeti funkciója betöltésére: a magas színvonalú szórakoztatásra, immár a 21. század elvárásainak megfelelően.

Ahol újra egymásra találunk

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad nyári programsorozata, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok minden év május 1-jétől szeptember 30-áig ível, mely az előadó-művészeti műfajok gazdag tárházából évente több mint negyven kulturális programot – színházi előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, családi és kertmozi-programokat – kínál a régió lakosai és vendégei számára. A Színpad emellett nyaranta a Bartók Béla Kórusverseny és Folklórfesztivál, a Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál, a Debreceni Bor- és Jazznapok, valamint a Debreceni Virágkarnevál egyes programjainak is otthont biztosít.

 

A színpad megközelíthetősége

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad a debreceni Nagyerdő szívében, a Békás-tó partján található.
Cím: 4032 Debrecen, Nagyerdei park 6.
GPS koordináta: 47°33’16.0″N 21°37’33.8″E

 

Itt találsz minket

Hogyan jutok el?

Tömegközlekedéssel

1-es villamossal a Nagyerdei körút, Gyógyfürdő, Klinikák és Egyetem megállóhelyektől a Nagyerdei Szabadtéri Színpad gyalog 4-5 percre fekszik. Bővebb információ: www.dkv.hu

 

Személyautóval

Parkolási lehetőség a Ködszínház alatti mélygarázsban, a Nagyerdei körúton, a Pallagi úton, a Klinika előtt és az Oláh Gábor utcán.

 

Akadálymentesség

A Nagyerdei Szabadtéri Színpad akadálymentesen látogatható, továbbá mozgássérültek számára kialakított mosdóhelyiséggel is rendelkezik. Mozgáskorlátozott nézőink számára a Nagyerdei Szabadtéri Színpad rendezvényeire törekszünk az igényeiknek legmegfelelőbb helyeket biztosítani, továbbá jegyvásárlásukat megkönnyíteni. Személyes jegyigénye egyeztetéséhez kérjük, hívja a +36 52 413 565-es telefonszámot vagy írjon az info@csokonaiszinhaz.hu e-mail címre.

A Színpad aktuális programjairól bővebben weboldalunk Programok menüpontjában olvashat.

Szeretettel várjuk Önt is a Nagyerdei Szabadtéri Játékok rendezvényeire!

Csokonai Színház