Dalokba öntött végtelen energia: ilyen volt a Nagyerdőn bemutatott Tesla-musical

Megszámlálhatatlanul sok találmány és felfedezés, olyan lenyűgöző és meghatározó munka, ami évszázadokkal később is jelentős. De vajon mi és ki van mögötte? A zsenialitás mögött meghúzódó embert ismerhette meg az, aki ellátogatott június 8-án a Nagyerdei Szabadtéri Játékok idei első előadására.

Nikola Tesla – Végtelen energia című musical emlékeztetett: mindannyiunknak szembe kell nézni a félelmekkel, küzdenünk kell a gyász fájdalmával, fel kell állni a csalódások után, ki kell állni önmagunkért és a nézeteinkért, s nem utolsósorban nem kerülhetjük el az élet klisészerű fordulatát sem: vívódni kell a szerelemmel. Nikola Tesla is ekképp tett, mindazonáltal, hogy kivételes tehetsége, bizonyítani akarása távol tartotta a megírt sors mezejétől. Adni akart valamit az emberiségnek, így míg más fiatal, ereje teljében lévő, tesztoszterontól megfeszült férfi a nőket hajtotta, addig őt – még álmában is – a tudományok izgatták.

A vége mégis szomorú?

Parádés időutazáson ismerhették meg a nézők a zseniális feltaláló életét. A színpadi látványtechnika egyik pillanatról a másikra repítette a közönséget téren és időn át, többek között az 1800-as évek Budapestjére is. Igen, a magyar főváros is lényeges állomás volt, hiszen Nikola Teslát sokkal több minden kötötte Magyarországhoz, mint azt gondolnánk.

Az életrajzi út kalandjain Szigeti Antal kalauzolt, Nikola Tesla legjobb barátja és kollégája. Megtudhattuk, hogy a feltaláló az Osztrák–Magyar Monarchia szülötteként 1856-ban látta meg a napvilágot, s hogy a karrierje is magyar földön kezdődött el. Hamar szembetaláltuk magunkat Puskás Tivadarral s az American Telephone Company csinos munkatársaival, láthattuk az út porába felrajzolt, váltakozó áramú motorhoz köthető működési elvet, majd megismerhettük a híres Edison valódi arcát, ármánykodását.

Csoda végigtekinteni egy olyan életúton, mint amilyen Nikola Tesláé volt: életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt, ünnepelt feltaláló volt. Mégis nyomasztó lezárás megtudni: akinek olyan sokat köszönhetünk ma is, elszegényedve, magányosan, „galambbarátok” társaságában búcsúzott az élettől.

A cikk eredeti megjelenési helye: haon.hu

További híreink

videó

Nyár van, az idő remek és emberek gyülekeznek egy erdőben. Nem, ez nem egy titkos társaság találkozója. Csupán a kultúra kedvelőinek összejövetele a Nagyerdei Színpadon.

Részletek
Tájékoztató

Kedves Közönségünk! A NAGYERDEI SZABADTÉRI SZÍNPAD előadásaira MÁR NINCS SZÜKSÉG VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYRA! Az új kormányrendelet értelmében az ország szabadtéri színházi előadásain sem lesz már szükség védettségi igazolványra. A nyár többi...

Részletek
színkritika

„Fel, Ózhoz!” Az Óz, a csodák csodája című előadásról    Hamisítatlan családi programmal várta az érdeklődőket 2021. augusztus 27-én este a Főnix Rendezvényszervező Kft. jóváoltából a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadra...

Részletek