Nercbundák és szeretők a Nagyerdőn

Június 19-én és 20-án láthatta a debreceni közönség Ray Cooney és John Chapman Ne most, drágám! című fergeteges komédiáját a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A darab több adaptációját láthattuk már a hazai és külföldi teátrumok színpadán, ami érthető is, hiszen a jó ritmusú, briliáns humorú vígjátékot a kortárs brit irodalom egyik legnépszerűbb vígjátékírójának köszönhetjük. Ray Cooney jegyzi többek többek között a Miniszter Félrelép, a Kölcsönlakást és a Páratlan párost is. Munkája a Ne most, drágám! esetén is páratlan párost eredményezett, hiszen Cseke Péter rendezésében Szente Vajk és Nagy Sándor játékát nézve csak reménykedhetünk, hogy még nagyon sokszor láthatjuk őket együtt a színpadon, úgy, mint Primadonnákban, a Legénybúcsúban vagy a Csoportterápiában.

Csalfák kontra hűek

A komédia sztorija egyszer sem lép ki egy méregdrága londoni szőrmeszalonból, de mind az izgalmas színész alakítások, mind a cselekmény dinamizmusa miatt ezt szinte észre sem vesszük. A negyedik emeleti üzlet egyik tulajdonosa, a felfuvalkodott Gilbert (Nagy Sándor) élete legédesebb csábítására készül felesége távollétében. A gondosan előkészített pásztoróra tervének gépezetébe azonban a kezdetektől fogva homokszemek kerülnek: zsaroló szeretők, illetlen kezekbe kerülő bundák, de folyamatosan ott lebeg a levegőben a hajszál híján lebukás is.

Az események meredek lejtőjén már Gilbert üzlettársa, a végtelenül tisztességes Arnold (Szente Vajk) sem tudja számon tartani a megszaporodó szerelmi viszonyokat, a szekrénybe bújtatott hölgyeket, és az őket kereső férjeket. A szálak és a kapcsolatok bonyolódnak, a fergeteges végkifejlet előtt pedig nem hiányozhat a legjobb vígjátékokra jellemző „még egy csavar”.

Bravúr, szavak nélkül

Mint tudjuk, a komédia alapfeltétele egy jól betalált szövegkönyv. Szente Vajk parádés metakommunikációja azonban inkább arra emlékeztetett, hogy a burleszk művészetének legmagasabb szintjén játszani még ahhoz is elegendő, hogy akár egy percen keresztül – ami tudhatóan a színpadon és a képernyő előtt is rendkívül hosszú idő – könnyfakasztó nevetést indukáljon a nézőtéren.

Pozitív energiák

Annak, aki nem ijed meg néhány csepp nyári esőtől, a szabadtéri színpad különös pluszt ad a nézőtéri élményhez.
Míg júniusig a kőszínházak megbízható falai álltak rendelkezésre, a nyári estéken érdemes „kirepülnünk”, hiszen házhoz jönnek a legnépszerűbb budapesti és vidéki színházi, zenés és szórakoztató előadások. A komfortos szórakozáshoz érdemes esőköpenyt, székpárnát és szúnyogsprayt magunkkal vinni, bár én ezek híján sem tudtam levenni a tekintetem a színpadról az előadás alatt.

SZD
www.haon.hu

A képeket C. Kiss Ilona készítette.

További híreink

2021

2021-ben is felejthetetlen színházi élményekkel gazdagodtunk a Nagyerdei Szabadtéri Játékokon! A járványhelyzet okozta számos bizonytalanság ellenére a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Játékok közkedvelt színházi programsorozata ismét bebizonyította, hogy az igényes produkciók...

Részletek
kritika

„Olyan ez az egész, mint egy James Bond-film” A Páratlan páros 2. című előadásról   Fergeteges fordulatok, tartalom- illetve karakterbéli meglepetések várták mindazokat, akik 2021. július 18-án vagy 19-én este...

Részletek

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 19/A. § szerinti, az egyes érintett államok Magyarország által elfogadott védettségi igazolásainak mintáit az alábbi linken találják: https://kormany.hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/vedettsegi-igazolasok Ha...

Részletek